Az oldal a következő címen található: http://libitina.hu/segitunk/sirgondozas/

 

Sírgondozás

Sírhant kialakítása

A különböző helyi szokások, a temetkezés típusa és az egyéni izlés határozza meg, hogy ki milyen sírfelületet alakít ki.

A koporsós földbe temetkezés klasszikus sírfelülete a sírhant. Ez a sírhely fölött koporsófedélre emlékeztető 35-40 cm magas, felfelé keskenyedő földből készített alakzat. Célszerű olyan növényzettel beültetni, ami az esővel szemben "megfogja" a talajt, és ugyanakkor megfelelően szárasság tűrő, hiszen a kiemelkedés fokozottan kitett a szárasságnak. 

A koporsós földbe temetkezés másik klasszikus sírfelülete a szegélykövekkel ellátott sírkeret, aminek belső részét be lehet ültetetni, vagy teljesen be lehet fedni. A szegélykövek méretét és elhelyezését úgy kell meghatározni, hogy azok ne csökkentsék a sírok közötti járófelületet, és utakat. 

Ma egyre divatosabbá válik a "hant-nélküli" sírfelület. Ez egy markánsabb, tartós sírjelet kíván, ami lehet valamilyen fejfa, vagy sírkő. Maga a sírhely egy szintben van a tereppel. Angolszász területen rendszeresen és gondosan nyírt fű a meghatározó növényzet. Másutt a sírhely továbbra is beültetett virágokkal, vagy örökzölddel. Ez a típust ajánlatos alkalmazni a földbe temetett urnasírok esetében is.